Eet-je-buik-platworkshop: leer fermenteren
Op zondag 16 december in Amsterdam
Was je op je 25e nog rank en slank, met de jaren verandert je lijf nogal. Zeker met de overgang in zicht. Misschien zit je ermiddenin, misschien heb je het net achter je gelaten, maar dat de taille wat voller is geworden en de heupen zwaarder en de buikzone… gevulder, is bij bijna alle vrouwen een feit.

De ranke den van toen
Och, wat jammer allemaal. Was je maar… Nee, het springerige elfje van dertig jaar geleden komt niet meer terug. Gelukkig ben je ook verlost van de onzekerheid van de jeugd. Dat is dan weer een troost.
Mag dit nog?
Ik zit er zelf ook middenin: in de overgang en in het getob met mijn lijf en mijn gewicht. Daarom ben ik het project Food after Fifty begonnen.
Ik heb duizend vragen:
Waar komt dat buikvet vandaan?
Moet je anders gaan eten als je rond de 50 bent?
Mag brood nog?
Mag vet nog?
Mag zuivel nog?
Mag vlees nog?
Kan ik de hormonen de schuld geven?
Wat eet ik wel en wat liever nooit meer?
Kan dat wel: afvallen als je alle diëten al hebt geprobeerd?
Krijg ik die taille ooit weer terug?

Op zoek naar helder licht
Mijn hoofd sloeg op hol van al die vragen en ik werd nog doller van de diversiteit aan antwoorden. Vooral omdat iedereen wat anders zegt en adviseert. Ik ging dus op zoek naar helder licht. En ik vond… Daan de Wit. Journalist, onderzoeker en schrijver. Daan schreef het boek Weet wat je eet – Gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap. Wat mij betreft het beste boek over voeding en gezondheid van de laatste jaren. Gedegen onderzocht en tegelijkertijd heel praktisch. Inmiddels ken ik Daan goed en ik merk iedere keer dat hij vol handige tips zit.
Blije darmen
Een van de dingen die je buik gezond en plat (of platter) maken, is het eten van gefermenteerd voedsel. Denk: zuurkool of Japanse misosoep. Het advies van verlichte voedingsdeskundigen zoals Daan de Wit luidt: elke dag iets gefermenteerds eten of drinken.
Gefermenteerd voedsel is al zo oud als de weg naar Rome, en je lijf is er dol op. Je krijgt er blije darmen van. Dat komt omdat gefermenteerd voedsel zorgt voor een betere vertering. Bovendien brengt het uiterst gezonde bacteriën in je darmen. Bacteriën die je verlangen naar suiker bijvoorbeeld wegnemen. Wat dacht je daarvan?

Rust in de buik
Fermentatie zorgt ervoor dat je darmflora optimaliseert. Ook de hormonen die zorgen dat je je ‘vol’ voelt worden gereguleerd. Meer rust in de buik dus. En daardoor… een gezonder gewicht, minder kans op diabetes 2, een beter cholesterol en een opgewekter humeur.
Fermenteren kun je leren
Samen met Daan de Wit geef ik zondag 16 december een workshop over fermenteren.
- Hoe werkt fermentatie?
- Wat doet het voor je lijf
- Kan ik het zelf? (ja)
- Is het lekker? (ja)
- Is het moeilijk? (nee)

10 vragen over de workshop
DE WORKSHOP ZIT VOL. JE KUNT JE HELAAS NIET MEER OPGEVEN. MISSCHIEN KOMT ER EEN HERHALING. IK LAAT JE DAAROVER HOREN IN DE LOVELETTER.
Wanneer?
Zondag 16 december 2018 van 13.30 tot 17.00 uur.
Waar?
De workshop vindt plaats in het Mirror Centre, Ter Gouwstraat 3, 1093 JX Amsterdam. Je kunt de locatie makkelijker met het OV bereiken. Het centrum ligt pal naast station Muiderpoort en is goed bereikbaar per tram. Op zondag kun je in de wijk rondom het Mirror Centre gratis parkeren.
Hoe ziet de workshop eruit?
De Eet-je-buik-platworkshop bestaat uit twee delen.
We beginnen met een theoretisch blok waarin ik Daan de Wit ga interviewen. Over fermenteren natuurlijk en waarom dat zo gezond is. Wat het doet in je lichaam, wat onderzoekers te vertellen hebben en hoe je het zelf kunt gaan doen. Het gesprek zal zeker ook gaan over de invloed van de overgang op je gewicht en wat je daaraan kunt doen. Er is ruimte voor jouw vragen.
Na de pauze (we zorgen voor koffie, thee en water en gezonde lekkere dingetjes) gaan we met elkaar aan de slag met het maken van zuurkool en koolzuur, in de vorm van een heerlijke drank: kombucha.

Wat kost de workshop?
DE WORKSHOP ZIT VOL. JE KUNT JE HELAAS NIET MEER OPGEVEN. MISSCHIEN KOMT ER EEN HERHALING. IK LAAT JE DAAROVER HOREN IN DE LOVELETTER.
De Eet-je-buik-platworkshop kost € 57,- per persoon.
Kan ik mijn man meenemen?
Dat kan, mannen zijn ook welkom.
Krijg ik korting als we met z’n tweeën komen?
Helaas, dat zit er niet in.
Krijg ik iets mee naar huis?
Jazeker: een fles met kombucha. Dankzij de zwam die erin zit, maak je tot in lengte van dagen je eigen fris-bruisende kombucha. Je krijgt ook een pot met door jou gemaakte bijna-zuurkool mee. De pot zet je thuis weg en na enige tijd zul je merken dat er leven in de brouwerij komt. Dan is het een kwestie van proeven om te zien wanneer (waarschijnlijk na zo’n twee weken: precies met kerst) je vindt dat de zuurkool op smaak is. Hij zit dan propvol gezonde bacteriën.

Geen lunch of diner?
Nee, we beginnen om half twee ná de lunch. Je zorgt dus zelf voor je middageten. De workshop is afgelopen voor het diner, om vijf uur. We regelen gezonde snackjes en zorgen ervoor dat je niet met een lege, rommelende maag naar huis vertrekt. Overigens is Amsterdam het walhalla van de leuke restaurantjes. In de buurt kun je op heel veel plekken lekker eten. Voor of na de workshop. Op de locatie zelf is dat niet mogelijk.
Moet ik iets meenemen van huis?
Een schort is handig, want we gaan aan het werk. Neem ook een schriftje en een pen mee, want je gaat veel interessante dingen horen.
Gaat het ook over seks in de workshop?
Nee, hoewel je me kent van het vallei-orgasme, beperken we ons tijdens de workshop tot voeding en fermentatie. In het nieuwe jaar ga ik lezingen geven in het land (wél over seks en het vallei-orgasme), maar daarover bericht ik je in de LoveLetter.
Meer vragen?
Heb je nog een vraag, hier kun je me mailen.
Leuk als je erbij bent op 16 december.
